Scouting, DA'S PAS LEVEN!
JOTA JOTI

Elk jaar in het derde volle weekend van oktober organiseren scouts wereldwijd de JOTA-JOTI. Tijdens de Jamboree On The Air (JOTA) en de Jamboree On The Internet (JOTI) komen scouts met elkaar in contact via de amateurradiofrequenties en met behulp van het internet.

Ook dit jaar zal Scouting Leonardus weer deelnemen aan de JOTA-JOTI!Deze zal gehouden worden op 17 en 18 oktober 2014.

De JOTA (zoals die in 1956 begonnen is, men had toen nog niet van internet gehoord) heeft een lange geschiedenis en gaat terug tot 1956. Een aantal scouts bedacht na een jamboree dat ze elkaar eigenlijk wel vaker wilden ontmoeten, maar die afstand hè. Die was in 1956 nog moeilijk te overbruggen. Daarom ontstond het idee om gebruik te maken van amateurradio. Radioamateurs waren in staat om eenvoudig grenzen te overschrijden en over de hele wereld contacten te leggen. Zo ontstond de afspraak om elk jaar via de "air" bij elkaar te komen en een jamboree te houden. In 1957 is zo de eerste Jamboree On The Air georganiseerd. Sinds die tijd bieden vele duizenden radiozendamateurs jaarlijks hun kennis en materialen aan scouts aan om zo contacten te leggen over de hele wereld.

Het doel van de JOTA-JOTI is door de jaren heen niet veranderd. De manier waarop wel. Vooral in Nederland hebben we de afgelopen jaren een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt met als resultaat dat scouts nu onder begeleiding zelf verbindingen mogen maken op amateurradiofrequenties en via internet natuurlijk.

Tijdens de JOTA zoeken scouts contact met andere scouts om kennis te maken, ervaringen uit te wisselen en nog veel meer. Uit dergelijke contacten zijn hechte vriendschappen ontstaan. U kunt zich voorstellen dat met de enorm snelle ontwikkeling op internet, het communiceren via internet langzaam aan de overhand krijgt.

Naast dat JOTA-JOTI een communicatieweekend is, heeft de organisatie bij Scouting Leonardus een leuk programma gemaakt rondom het thema van de JOTA-JOTI.De kinderen nemen hier aan deel via de speltakken. .

Thema 2014
Zoals elk jaar heeft de Jota-Joti ook dit jaar een thema. Klik hieronder om naar de thema pagina te gaan
Foto's 2012
De foto's en of filmpjes van dit jaar proberen we zo snel mogelijk online te zetten, misschien wel zelfs tijdens de JOTA zelf. Als je op de afbeelding klikt zie je een filmpje van bouw van de toren van 2013